Ekonomi: Detta kostar en hund

Det är många som önskar sig en hund och de är ofta lika populära bland familjens yngre som äldre personer. Men något man bör fundera på innan man skaffa en så efterlängtad hund är om ekonomin tillåter det. Att ha en hund är roligt men det finns en hel del kostnader omkring hundägandet.

Ekonomi: Detta kostar en hund att äga

Inköpskostnaden inte den dyraste

När man ska skaffa en hund är det bra att i god tid fundera över fenomenet “Ekonomi: Detta kostar en hund”. Inköpskostnaden för en hund är sällan den största utan det är kostnaderna under hundens livstid man måste räkna med. Hunden måste ha leksaker, sovplats, tuggben, foder, och mycket annat.

En hund behöver också vara försäkrad och detta kostar ett par hundra kronor per månad eller mer. Hunden måste också åka till veterinären för vaccinering och tandstensskrapning, och kan man inte klippa klorna på hunden själv måste även detta betalas. Man får räkna med att hunden sammanlagt kostar minst 1000 kronor per månad, utöver inköpskostnaden. Detta kan dock variera något beroende på hundstorlek.

Om något händer

Om hunden skadar sig kan man snabbt drabbas av höga utgifter. Om hunden är försäkrad täcker försäkringen ofta vissa delar av skadan, men en stor del får djurägaren betala. Om hunden blir sjuk är det inte alltid försäkringen täcker alls och då kan pengar bli en fråga om hundens fortsatta överlevnad. Om man inte har pengar nog för att betala hunden behandling kan det vara nödvändigt att avliva den.

Dyrt att ha hund

Det kostar en hel del att ha hund och då är inte inköpskostnaden den högsta. Hunden måste ha foder för att överleva och beroende på hunden och dess behov kan detta bli dyrt. Hunden behöver ibland också veterinärvård och dessutom behöver den olika tillbehör. Det är därför av högsta vikt att man ser över sin ekonomi i god tid innan hunden skaffas.