Agility

Agility är en hundsport som vuxit allt mer i popularitet under de senaste åren. Sporten handlar om att hunden med hjälp av sin förare ska ta sig igenom en hinderbana åt rätt håll, utan fel och inom en viss tid. Men vilka hinder finns och hur börjar man tävla i grenen?

Vilka hinder finns?

I agility finns flera olika hinder så som hopphinder, tunnlar, broar, vippbrädor, balansbommar och mycket annat. Det finns också slalompinnar, och ett däck som hänger i luften som hunden ska hoppa igenom. Hindren kan se ut på olika sätt och vara byggda på olika vis för att förenkla eller försvåra för hundarna.

Passar alla hundraser?

I stort sett alla hundraser kan vara med och tävla i agility. Eftersom hundarna tävlar i olika klasser finns det både höga och låga hinder att hoppa över och flera olika tidsgränser att klara. Det är dock bra om hunden är hyfsat tränad och är ganska smidig för att ekipaget ska få bra resultat på tävlingsbanan.

Agility passar i stort sett alla hundraser

En aktiv sport för hund och förare

Agility är en sport som aktiverar både hunden och föraren eftersom någon måste vara den som leder hunden rätt genom hinderbanan. Sporten kräver en hel del koncentration, vilja och kondition för att ekipaget ska vara lämpligt och nå bra resultat. För att börja tävla i sporten är det bra om man tar kontakt med sin lokala brukshundsklubb och ber om råd.